Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκατέλειψε την Τυνησία ο πρόεδρος Μπεν Άλι μετά τις αιματηρές ταραχές

Εγκατέλειψε την Τυνησία ο πρόεδρος Μπεν Άλι μετά τις αιματηρές ταραχές

Νέα σελίδα γυρίζει η Τυνησία μετά τη φυγή του προέδρου της Μπεν Άλι και ενώ προηγήθηκαν εβδομάδες αιματηρών ταραχών. Η διεθνής κοινότητα σπεύδει να αναγνωρίσει τη νέα τάξη πραγμάτων, ενώ ο Μπεν Αλί κατευθύνεται στο Κατάρ. Προτού εγκαταλείψει τη χώρα του ο Μπεν Αλί είχε προκηρύξει εκλογές και απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων...

Νέα σελίδα γυρίζει η Τυνησία μετά τη φυγή του προέδρου της Μπεν Άλι και ενώ προηγήθηκαν εβδομάδες αιματηρών ταραχών. Η διεθνής κοινότητα σπεύδει να αναγνωρίσει τη νέα τάξη πραγμάτων, καλώντας την προσωρινή κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον Μπεν Αλί να κατευθύνεται στη Γαλλία, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγίον.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν δίνει άδεια προσγείωσης στον έκπτωτο πρόεδρο.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Μπεν Αλί θα κατευθυνθεί στο Κατάρ, όπου βρίσκεται ήδη η σύζυγός του.

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που έχει έδρα του το Ντουμπάι, επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές για να τονίσει με τη σειρά του πως η χώρα στην οποία κατευθύνεται ο Μπεν Άλι είναι όντως το Κατάρ.

O πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε ότι εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα και θα επαναφέρει τη σταθερότητα.

Προτού εγκαταλείψει τη χώρα του ο Μπεν Αλί είχε προκηρύξει εκλογές και απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων.

Επίσης, οι Αρχές είχαν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 18:00 ως τις 06:00, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Δυνάμεις του Στρατού έχουν περικυκλώσει και το αεροδρόμιο της Τύνιδας.

Η έκρυθμη κατάσταση στην χώρα δεν είχε αποκλιμακωθεί την Παρασκευή, με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα σε χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το οποίο οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ως «υπουργείο τρομοκρατίας».

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την άμεση παραίτηση του προέδρου της χώρας Μπεν Αλί.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα θύματα ήταν 66 έως την Πέμπτη.

Άλλα 12 άτομα σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Τύνιδα και στην πόλη Ρας Τζεμπέλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση, διαλύοντας παράλληλα το Κοινοβούλιο.

Την Πέμπτη, ο Μπεν Άλι είχε δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά το πέρας της θητείας του, το 2014, εν μέσω των χειρότερων ταραχών στη διάρκεια της θητείας του, που διαρκεί 23 χρόνια.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Τυνησία και κάλεσαν τις Αρχές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024