Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο πρόσωπο απέκτησε το Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα

Νέο πρόσωπο απέκτησε το Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα

Ανακαινισμένο παραδόθηκε το Πεδίον του Άρεως, το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, στο οποίο φυτεύτηκαν εκατοντάδες δέντρα, ανθόφυτα και θάμνοι, ξηλώθηκε η άσφαλτος από τις διαδρομές του και αναπλάστηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις του. Το πάρκο είναι πλήρως φωταγωγημένο, φυλασσόμενο και ασφαλές, αναφέρει η απερχόμενη διοίκηση της υπερνομαρχίας Αθηνών. Παράλληλα, παραδόθηκε και ανακαινισμένη η Πλατεία Πρωτομαγιάς, που συνορεύει με το Πεδίο.

Ανακαινισμένο παραδόθηκε το Πεδίον του Άρεως την Τρίτη, το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, στο οποίο φυτεύτηκαν εκατοντάδες δέντρα, ανθόφυτα και θάμνοι, ξηλώθηκε η άσφαλτος από τις διαδρομές του και αναπλάστηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις του.

Το έργο της ανάπλασης, υπό τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, παραδόθηκε με την λήξη του θεσμού της Υπερνορμαχίας Αθηνών-Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία το Πεδίο «είναι πνεύμονας πρασίνου, εφάμιλλο των μεγαλύτερων πάρκων του εξωτερικού, ανοιχτό και ασφαλές για όλους τους πολίτες».

Φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τμ ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τμ μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τμ γρανιτοκυβόλιθοι.

Πέρα από το μοναδικό περιβαλλοντικό και αισθητικό αποτέλεσμα των έργων, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάρκο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν της πόλης, γεγονός που το καθιστά, κυριολεκτικά, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας.

«Τελειώνοντας η θητεία της Υπερνομαρχίας, είμαι πολύ ευτυχής που παραδίδεται στους Αθηναίους ένα έργο κόσμημα. Το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας ανακαινισμένο και αναπλασμένο. Ευχόμαστε οι Αθηναίοι να το ζήσουνε να το χαρούνε και να το προστατεύσουνε» δήλωσε η κα Ντίνα Μπέη, Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, στην σημερινή παρουσίαση του πάρκου.

Το πεδίο του Άρεως σήμερα είναι πλήρως φωταγωγημένο, φυλασσόμενο και ασφαλές, ανέφερε η Ντ.Μπέη, λέγοντας πως το πάρκο φυλάσσεται από εταιρεία security ενώ υπάρχει εταιρεία συντήρησης και καθαριότητας. «Έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να προσφέρει εθελοντικά εργασία και έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε ένα σώμα εθελοντών από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προσφέρθηκαν για κάποιες ώρες να φυλάσσουν το πάρκο» πρόσθεσε η Ντ.Μπέη.

«Όσο ωραίο και να είναι ένα έργο, πάντα εξαρτάται από τον βαθμό πολιτισμού του πολίτη. Να το σεβαστεί και να το αγαπήσει. Πιστεύω ότι όσοι μπούνε στο Πεδίο του Άρεως, θα το αγαπήσουν τόσο πολύ που θα το προστατεύσουν και οι ίδιοι» τόνισε η Ντ.Μπέη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως, οι επισκέπτες μπορούν πλέον, μεταξύ άλλων, να απολαμβάνουν:

  • Τον κεντρικό πεζόδρομο με τα δυο σύγχρονα σιντριβάνια
  • Τον Μινωικό Λαβύρινθο με το βοτανικό κήπο της Αττικής
  • Το Ροδώνα με τις πέργκολες και το σπειροειδές ποταμάκι
  • Την υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια
  • Τον κεντρικό ελαιώνα κάτω από το Άγαλμα της Αθηνάς
  • Την οδό των Ηρώων με τους φοίνικες και τις προτομές των Ηρώων του 1821
  • Το Μνημείο Ιερού Λόχου με τη μικρή ήσυχη πλατεία και τα λουλούδια.
  • Τον αναμορφωμένο χώρο αναψυχής μπροστά από το θέατρο Οικονομίδη.

Η ανάπλαση βασίσθηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του πάρκου, καθώς περιλαμβάνονται σ’ αυτό σημαντικά μνημεία και γλυπτά τα οποία όλα καθαρίστηκαν με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που υλοποιήθηκε αφορά σε βασικά έργα υποδομής, όπως τα χιλιόμετρα υπόγειων δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης. Ενώ για καλύτερη ασφάλεια ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε ο φωτισμός του χώρου με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

Παράλληλα ανακαινίσθηκαν οι δυο παιδικές χαρές του πάρκου, ενώ δημιουργείται και ειδικός χώρος με νέα σύγχρονα όργανα εκγύμνασης για την άθληση ενηλίκων.

Το έργο της ανάπλασης καλύπτει περίπου 250 στρέμματα του πάρκου και στοίχισε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους.

Ανακαινισμένη και η Πλατεία Πρωτομαγιάς

Μαζί με την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως η Υπερνομαρχία παρέδωσε ανακαινισμένη και την Πλατεία Πρωτομαγιάς, που συνορεύει με το πάρκο.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο άρδευσης και έγιναν νέες φυτεύσεις, κατασκευάσθηκε πίστα σκέιτμπορντ, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, αποκαταστάθηκε η φθαρμένη πλακόστρωση και τα καθιστικά, τοποθετήθηκαν κάδοι σκουπιδιών, ενώ οι εξωτερικές επιφάνειες καλύφθηκαν με νέους χρωματισμούς αντιγραφιστικής προστασίας.

Η αποκατάσταση φθορών της Πλατείας είχε συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο καλύφθηκε από το ταμείο της Υπερνομαρχίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024