Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013 εξήγγειλε ο Γ.Κουτρουμάνης

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013 εξήγγειλε ο Γ.Κουτρουμάνης

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, για τις συνεπείς επιχειρήσεις εξήγγειλε o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist. Η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από τα μέσα του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου που εγκαθιστά το υπουργείο Εργασίας.

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, για τις συνεπείς επιχειρήσεις εξήγγειλε μιλώντας την Δευτέρα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist, o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από τα μέσα του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.

Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά, ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Θετικά αποτελέσματα για τα οικονομικά των Ταμείων

Αύξηση κατά 2,5% ή 550 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 720 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το 2010.

Όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, η αύξηση των εισφορών σημειώθηκε μολονότι υπήρξε αύξηση της ανεργίας και οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών.

Η απόκλιση από τον αρχικό στόχο αντισταθμίζεται από τη μείωση, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10% περίπου).

Παράλληλα, υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 15% περίπου.

«Θέσαμε τις βάσεις ενός βιώσιμου συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της δαπάνης από τώρα και μέχρι το 2060, από το 24% του ΑΕΠ, στο 15,5% περίπου και να μην ξεπεράσει η αύξηση από το σημερινό 13%, το 2,5% του ΑΕΠ», ανέφερε.

Για το 2011, ο προϋπολογισμός του υπουργείου προβλέπει περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα της δαπάνης για περίθαλψη κατά 1,4 δισ. ευρώ και αύξηση των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα από τις αλλαγές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ταμείων και της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων στην εξόφληση παλαιότερων οφειλών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024