Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δώρο στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λέει η ΓΕΝΟΠ

Δώρο στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λέει η ΓΕΝΟΠ

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν προς όφελος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, ενώ προειδοποιεί ότι «με μαθηματική ακρίβεια» θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις. Η Ομοσπονδία τονίζει ακόμη «πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών». Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης τονίζεται η επιβάρυνση των φτωχότερων νοικοκυριών, με το ΚΚΕ να σχολιάζει «αν προεκλογικά γίνονται τέτοιες αυξήσεις, σκεφτείτε τι έρχεται μετά τις εκλογές».

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έγιναν προς όφελος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, ενώ προειδοποιεί ότι «με μαθηματική ακρίβεια» θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις.

Η Ομοσπονδία τονίζει ακόμη «πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών».

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης τονίζεται η επιβάρυνση των φτωχότερων νοικοκυριών.

«Γροθιά στο στομάχι» για το χειμαζόμενο οικογενειακό εισόδημα χαρακτηρίζει η ΝΔ τις αυξήσεις στα τιμολόγια, επισημαίνει ότι θα βυθίσουν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση, ενώ υπενθυμίζει ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί για πάγωμα των τιμολογίων.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι μόνο για τα πλούσια νοικοκυριά προκύπτουν σημαντικές μειώσεις τιμών, και σχολιάζει «αν προεκλογικά γίνονται τέτοιες αυξήσεις, σκεφτείτε τι έρχεται μετά τις εκλογές».

Για εξουθένωση των φτωχότερων νοικοκυριών μιλά και ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή ανατιμήσεων βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης.


«Δώρο στα ιδιωτικά κεφάλαια
»

«Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα (ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλότερες από αυτές που αναμένονταν) είναι αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που απαιτεί και επιβάλει η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η οποία έγινε όχι για να ωφεληθούν οι φτωχοί καταναλωτές, αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωσή της.

Το συνδικάτο εκτιμά ότι «σε λίγο με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις, λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (τιμή πώλησης στην χονδρική αγορά)» και επισημαίνει πως η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

«Οι λογιστικές αλχημείες της υπουργού για τα νέα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης της ΔΕΗ δεν απέτρεψαν τις σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων. Αντιθέτως μάλιστα! Σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα ήδη μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών» σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης.

«Είναι προφανές ότι οι επιβαρύνσεις που επιφύλαξε για τους πολλούς η κυβέρνηση -παρά την δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για πάγωμα των τιμολογίων- δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις ελάχιστες και για ελάχιστους, «επικοινωνιακές» μειώσεις.»

»Η σημερινή αύξηση των τιμολογίων είναι συνέχεια της φοροεπιδρομής που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Μνημονίου με την -για πρώτη φορά- επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, την επιβολή -για πρώτη φορά- του φόρου ΔΕΤΕ υπέρ των τελωνειακών, τον υπερδεκαπλασιασμό του τέλους υπέρ ΑΠΕ και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ΦΠΑ».

«Αντί η Υπουργός να «τετραγωνίσει τον κύκλο», όπως υποσχέθηκε αναφορικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τελικά έκανε «μια τρύπα στο νερό», αφήνοντας απροστάτευτους τους καταναλωτές» σημείωσε ο κ. Γιαννάκης.

«Οι επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι «γροθιά στο στομάχι» για το χειμαζόμενο οικογενειακό εισόδημα και βυθίζουν την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση» κατέληξε.

Από την πλευρά του ΚΚΕ αναφέρεται: «Όταν η κυβέρνηση κάνει αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προεκλογικά, ο λαός πρέπει να καταλάβει τι έρχεται μετά τις εκλογές.»

»Η κυβέρνηση με το γνωστό θράσος παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά ως μειώσεις. Αυξάνει πάνω από 7% το οικιακό τιμολόγιο της λαϊκής οικογένειας, ενώ για τα πλούσια νοικοκυριά της υψηλής οικιακής κατανάλωσης προχωρά σε σημαντική μείωση πάνω από 13%. Όσο για την έκπτωση 10% του κοινωνικού τιμολογίου αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό για τις ομάδες ακραίας φτώχειας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση».

Το ΚΚΕ «απαιτεί άμεση μείωση 50% του οικιακού τιμολογίου για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους. Καμιά αύξηση τιμών για την λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση».

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνεται: «η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε αφήσει να διαφανεί την προηγούμενη περίοδο, ξεκινά ένα κύκλο ανατιμήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ με τσουχτερές αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο που φτάνουν μέχρι και 14% από 1.1.2011. Οι ανατιμήσεις αυτές επιβαρύνουν κυρίως τις χαμηλές καταναλώσεις, δηλαδή τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, τα πιο πλούσια νοικοκυριά, προβλέπονται μειώσεις.»

»Με δεδομένη την κρίση που διέρχεται η χώρα, την εκτίναξη του πληθωρισμού (τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη) αλλά και την κερδοφορία της ΔΕΗ που αναδεικνύεται η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του 2009 -πάνω από 1,5 δις κατά την ICAP- η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπρεπε να διανοηθεί ανατιμήσεις, αλλά αντίθετα να προχωρήσει σε μειώσεις, ώστε, λαμβανομένων υπόψη των ανατιμήσεων που έχουν προηγηθεί εντός του 2010 να διατηρήσει, τουλάχιστον, παγωμένες τις τιμές, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά».

«Η πολιτική αυτή, που εξουθενώνει τα φτωχότερα νοικοκυριά και βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης, πρέπει με κάθε τρόπο να αποκρουστεί από το λαϊκό και εργατικό κίνημα, από τους Έλληνες καταναλωτές» καταλήγει ο ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024