Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην ανακάλυψη του εξωτικού γραφένιου το Νόμπελ Φυσικής 2010

Στην ανακάλυψη του εξωτικού γραφένιου το Νόμπελ Φυσικής 2010

Δύο νέοι φυσικοί ρωσικής καταγωγής, ο Αντρέ  Γκέιμ και ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τα «επαναστατικά τους πειράματα που αφορούν το δισδιάστατο υλικό γραφένιο». Το ασυνήθιστο υλικό, μια μορφή άνθρακα με τη μορφή φύλλων που έχουν πάχος ενός ατόμου, εμφανίζει ιδιότητες που υπόσχονται επανάσταση στην ηλεκτρονική και σε μια ποικιλία άλλων εφαρμογών.

Δύο νέοι φυσικοί ρωσικής καταγωγής, ο Αντρέ Γκέιμ και ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τα «επαναστατικά τους πειράματα που αφορούν το δισδιάστατο υλικό γραφένιο». Το ασυνήθιστο υλικό, μια μορφή άνθρακα με τη μορφή φύλλων που έχουν πάχος ενός ατόμου, εμφανίζει ιδιότητες που υπόσχονται επανάσταση στην ηλεκτρονική και σε μια ποικιλία άλλων εφαρμογών.

Οι δύο φυσικοί απομόνωσαν το γραφένιο από ένα κομμάτι γραφίτη όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις μύτες των μολυβιών. Χρησιμοποιώντας συνηθισμένη κολλητική ταινία, κατάφεραν να αποσπάσουν από τον γραφίτη μια φλούδα με πάχος όσο ένα άτομο άνθρακα.

Κανείς δεν περίμενε τότε ότι ένα τόσο λεπτό υλικό θα παρέμενε σε σταθερή κατάσταση. Το επαναστατικό γραφένιο αποδείχθηκε όμως ότι είναι όχι μόνο το λεπτότερο αλλά και το ισχυρότερο γνωστό υλικό.

Οι εξαιρετικές του ιδιότητες προκύπτουν από τον παράξενο κόσμο της κβαντικής φυσικής.

Ως αγωγός του ηλεκτρισμού ρεύματος, το γραφένιο είναι εξίσου καλό με τον χαλκό. Ως αγωγός της θερμότητας, ξεπερνά πολλά άλλα υλικά. Είναι επίσης σχεδόν τελείως διαφανές, κι όμως λειτουργεί ως φίλτρο που δεν αφήνει να περάσουν από μέσα του ακόμα και τα άτομα ήλιου, τα μικρότερα άτομα αερίου.

Στο χώρο της ηλεκτρονικής το γραφένιο θεωρείται ήδη διάδοχος του πυριτίου, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τρανζίστορ πολύ ταχύτερα από ό,τι τα σημερινά.

Δεδομένου ότι είναι αγώγιμο και ταυτόχρονα διαφανές, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διαφανείς οθόνες αφής, επίπεδα φωτιστικά σώματα, ακόμα και ηλιακούς συλλέκτες.

Όταν προστεθεί σε πλαστικά υλικά, το γραφένιο τα κάνει όχι μόνο αγώγιμα αλλά και πιο ανθεκτικά στη θερμότητα και τη μηχανική καταπόνηση. Δίνει έτσι εξαιρετικά λεπτά, εύκαμπτα αλλά και πολύ ισχυρά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιθούν στην κατασκευή αυτοκινήτων, αεροπλάνων και δορυφόρων.

Ο Αντρέ Γκέιμ, σήμερα 51 ετών, και ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, 36 ετών, γεννήθηκαν στη Ρωσία όπου και ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως φυσικοί. Άρχισαν τη συνεργασία τους στην Ολλανδία, όταν ο Νοβοσέλοφ ήταν ακόμα διδακτορικός φοιτητής.

Αργότερα μετανάστευσαν στη Βρετανία και σήμερα είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ο Γκέιμ έχει ολλανδική υπηκοότητα ενώ ο Νοβοσέλοφ ρωσική και βρετανική.

Οι δύο συνεργάτες θα παραλάβουν το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει (10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, περίπου 1 εκατ. ευρώ) στην απονομή των Νόμπελ το Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη. Εξαίρεση είναι το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο.

Η ανακοίνωση των νικητών ξεκίνησε τη Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας, το οποίο απονέμεται στον «πατέρα» της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Την Τετάρτη ακολουθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Ειρήνης και τη Δευτέρα των Οικονομικών Επιστημών.

*Με τους δύο νομπελίστες, Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, έχει συνεργαστεί ο Ελευθέριος Λιδωρίκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Έλληνας καθηγητής Επιστήμης Υλικών παρείχε το θεωρητικό υπόβαθρο για πρόσφατη κοινή τους δημοσίευση που αφορά τη μελέτη του γραφένιου με φασματοσκοπία Ραμάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

inbox
today

Τα θέματα της επικαιρότητας που θα σε απασχολήσουν σήμερα

Sports in

Spotlight

Life Scene

H νέα εφαρφμογή του TikTok που πληρώνει τους χρήστες για να μην «ξεκολλάνε»

Μέσω του TikTok Lite, οι χρήστες άνω των 18 ετών μπορούν να κερδίζουν πόντους στο πλαίσιο του λεγόμενου «Προγράμματος ανταμοιβής», εκτελώντας ορισμένες εργασίες στην εφαρμογή

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Τελικά τι είναι η ζωή;

Η τύχη από μόνη της δεν μπορεί να παραγάγει με συνέπεια τα εξαιρετικά πολύπλοκα μόρια που βρίσκονται σε όλα τα ζωντανά πλάσματα

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Σηκώνει αυλαία η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Τουλάχιστον 410 οι δεσμεύσεις που θα ανακοινωθούν με προϋπολογισμό πάνω από 10 δισ. δολάρια για την προστασία των θαλασσών - Σήμερα η τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής - Στο Μουσείο Ακρόπολης το βράδυ η δεξίωση στους ξένους ηγέτες

Μαρία Μουρελάτου
Μαρία Μουρελάτου

Η σωτηρία του πλανήτη περνάει από τις θάλασσες

Παρότι σχεδόν το 20% των ελληνικών θαλασσών τελεί υπό καθεστώς προστασίας, λιγότερο από το 1% των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προστατεύεται αυστηρά.

Προκόπης Γιόγιακας
Προκόπης Γιόγιακας

Φοιτήστε στο MIT από την Ελλάδα - Προσφέρει online και δωρεάν 131 από τα πιο hot μαθήματα

Στη λίστα περιλαμβάνονται μαθήματα από τα πιο hot και σύγχρονα αντικείμενα στην αγορά εργασίας και την επιστήμη - Δείτε ποια είναι τα μαθήματα

Σύνταξη ΙΝ
Σύνταξη ΙΝ

Εσείς έχετε 8 λεπτά να αφιερώσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο;

Σήμερα ο στόχος σας είναι να σκεφτείτε ένα άτομο που αγαπάτε, κάποιον που σας λείπει, κάποιον με τον οποίο θα θέλατε να επικοινωνείτε πιο συχνά

Ελένη Ποσνακίδου
Ελένη Ποσνακίδου
Ελένη Ποσνακίδου
Ελένη Ποσνακίδου

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024